Treci la conținutul principal

Ce să-i dați unui copil răcit?

Fiecare părinte știe că o răceală la un copil nu este neobișnuită. Un copil mic se poate infecta cu ușurință de la semeni prin picături sau atingând zona din jurul nasului sau ochilor cu mâna. Virusurile care provoacă răceala sunt deosebit de active în sezonul de toamnă și iarnă, fapt favorizat de vremea rece și de schimbările frecvente de temperatură după ieșirea în aer liber sau întoarcerea într-o cameră încălzită. Ce să-i dați unui copil răcit? Verificați!

Ce să-i dați unui copil răcit?

Răceala la un copil - simptome

Răceala obișnuită este cauzată de o infecție virală, iar simptomele la un copil nu sunt diferite de cele la adulți. Acestea sunt:

  • Secreția nasului - la început scurgerea este apoasă, apoi mai groasă, uneori colorată
  • Strănut
  • Febră sau stare subfebrilă
  • Lipsă apetit
  • Durere în gât
  • Tuse
  • Nervozitate sau apatie
  • Ganglioni limfatici ușor umflați la gât și axile [1].

Dacă nu există complicații, simptomele unei răceli la un copil durează de obicei 7-10 zile. Cu toate acestea, tusea poate dura mai mult, adesea până la 14 zile [1].

Ce să faceți când copilul dumneavoastră este răcit?

Răcelile frecvente sunt normale pentru copii. Merită să știți cum să remediați afecțiunile și să ameliorați durerea în gât și tusea. Tratamentul răcelii este în principal simptomatic - trebuie să oferiți copilului condiții confortabile și să așteptați cu calm ca organismul să facă față singur infecției, folosind în același timp metode de ameliorare a simptomelor [2]. În primul rând, trebuie să vă asigurați că copilul dumneavoastră se odihnește din plin să îi oferiți condiții bune pentru somn și regenerarea organismului. Cantitatea potrivită de lichide, de preferință calde, este necesară pentru a preveni deshidratarea în caz de febră, va ajuta și la hidratarea mucoasei gâtului, ceea ce va ameliora durerea. Nu se recomandă administrarea de analgezice, antitusive și antipiretice copiilor răciți fără a consulta un medic [3]. În cazul unei tuse obositoare, puteți atenua acest simptom de răceală cu remedii casnice sau oferindu-i copilului dumneavoastră un sirop pe bază de ingrediente naturale, de exemplu TheraTuss Pronatural, care protejează mucoasa și facilitează eliminarea secrețiilor din căile respiratorii superioare. Amintiți-vă că rolul principal în lupta împotriva răcelilor îl joacă sistemul imunitar al copilului, așa că ar trebui să depuneți toate eforturile pentru a întări organismul și apărarea naturală a copilului.

O răceală la un copil necesită consultarea unui medic?

Da, copiii care prezintă o infecție virală sau bacteriană trebuie consultați de un medic care va recomanda tratamentul adecvat. Pediatrul trebuie consultat mai ales dacă copilul are febră sau dacă simptomele infecției persistă mai mult de câteva zile sau dacă simptomele se agravează în ciuda tratamentului la domiciliu. Toate simptomele supărătoare, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse umedă sau lătrătoare sau schimbarea culorii secreției nazale în verzui, necesită consultarea urgentă a unui medic. În cele mai multe cazuri, răceala comună nu provoacă complicații și dispare de la sine după câteva zile. Cu toate acestea, părinții și aparținătorii ar trebui să rămână vigilenți.