Treci la conținutul principal

Cum să faceți față unei dureri în gât?

Dureri în gât, dificultăți la înghițire, lipsa poftei de mâncare - cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu aceste simptome neplăcute care însoțesc infecțiile sezoniere. Durerile în gât sunt la fel de frecvente în rândul copiilor și adulților - acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome cu care ne adresăm la medic. Remediile de la domiciliu pot ajuta în situația durerilor în gât? De ce anume să țineți cont atunci când alegeți dispozitive medicale și medicamente fără prescripție medicală?

Cum să faceți față unei dureri în gât?

Dureri în gât - simptom caracteristic răcelii comune

Răcelile și alte infecții virale sezoniere sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii în gât. Virusurile răcelii și gripei provoacă inflamarea membranelor mucoase ale gâtului și ale tractului respirator superior, durere în gât și dificultăți la înghițire [1]. În cazul răcelilor, în afară de durerea în gât, ne mai putem confrunta și cu nas care curge, dureri de cap și febră nu foarte mare [2]. Aceste simptome se dezvoltă treptat și, de obicei, dispar după câteva zile, până la două săptămâni [3]. Simptomele gripei sunt mai severe, apar brusc și durează mai mult. O durere în gât, deși tipică infecțiilor virale, poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau fungică [4], așa că să lăsăm medicului determinarea cauzei și a metodei de tratament.

Ce să faceți când vă doare gâtul?

O durere în gât este un simptom, nu o boală. Tratamentul ar trebui să fie specific în cazul infecțiilor bacteriene și fungice, în timp ce în infecțiile virale cu durere în gât, precum răceala și gripa, se utilizează în principal tratamentul simptomatic [5]. Se pot administra analgezice și antiinflamatoare fără prescripție medicală, iar în caz de febră mare se pot administra și medicamente antipiretice. Să subliniem, totuși, că inflamația gâtului nu provoacă de obicei febră. Atunci când decideți, după consultarea medicului, să folosiți dispozitive medicale sau/ și medicamente fără prescripție medicală, le puteți încerca pe cele care au o compoziție naturală și protejează mucoasa gâtului. Așa funcționează siropul TheraTuss ProNatural, care poate fi administrat și copiilor de la vârsta de 1 an și care ameliorează simptomele asociate infecțiilor sezoniere, precum tusea uscată și tusea umedă. Să ne amintim, însă, că în cazul faringitei bacteriene este de obicei necesară administrarea unui antibiotic, așa că să ne bazăm pe cunoștințele medicului în alegerea metodelor de tratament.

Cum să ameliorați o durere în gât cu remedii la domiciliu?

Când aveți dureri în gât, merită să folosiți remedii la domiciliu cunoscute de ani de zile pentru a atenua simptomele. Mierea are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, de asemenea hidratează eficient mucoasa gâtului și calmează iritațiile[6]. Pentru a umezi mucoasa gâtului și pentru a dilua suplimentar secreția care se acumulează în tractul respirator superior, merită să utilizați inhalații cu soluție salină sau cu adaos de uleiuri antiinflamatoare pentru răceli și gripă. Va fi utilă și hidratarea aerului din încăperi, ceea ce are un efect pozitiv asupra stării membranelor mucoase ale gâtului și ale tractului respirator superior.