Treci la conținutul principal

Răceală și gripă - care este diferența și cum să le atenuați simptomele?

Răceala și gripa sunt infecții virale care sunt adesea confundate din cauza simptomelor lor similare. Cu toate acestea, există diferențe între ele care trebuie cunoscute pentru a ști cu ce tip de infecție ne confruntăm cel mai probabil. Care este diferența dintre o răceală și o gripă, cum să le ameliorați simptomele și când să mergeți urgent la medic? Verificați!

Răceală și gripă - care este diferența și cum să le atenuați simptomele?

Răceala și gripa - cum le deosebiți?

Există câteva diferențe cheie între o răceală și o gripă. În primul rând, aceste boli sunt cauzate de diferiți viruși: răceala comună este cauzată de rinovirusuri, iar gripa de virusurile gripale A și B. În cazul răcelii comune, debutul bolii este lent, în timp ce gripa debutează brusc [1] . Febra peste 38 °C, dureri musculare și articulare, dureri de cap, durere în piept și tuse uscată indică gripă, în timp ce durerea în gât și secreții nazale indică o răceală [2]. În cursul ambelor tipuri de infecție, ne simțim rău, dar cu gripa ne simțim de obicei mult mai rău decât cu răceala obișnuită [3]. Răceala obișnuită durează de obicei câteva zile, gripa poate dura chiar și mai mult de două săptămâni, iar în cursul ei sunt posibile numeroase complicații, motiv pentru care se recomandă vaccinarea înainte de sezonul de toamnă și iarnă [3].

Cum se tratează răceala și gripa?

Răceala și gripa sunt infecții virale, pentru care se utilizează tratament simptomatic [4]. Se recomandă administrarea de analgezice și antipiretice, preparatele medicinale pe bază de plante disponibile fără prescripție medicală sunt, de asemenea, o alegere bună, de exemplu, sirop de tuse natural TheraTussPronatural cu polifractin M.A., un complex pe bază de plante alcătuit dintr-o fracție polizaharidică din pătlagină şi nalbă mare şi o fracție polifenolică din turiță mare, TheraTuss Pronatural are un efect calmant și protector asupra membranei mucoase a tractului respirator superior, calmează iritațiile și facilitează eliminarea secrețiilor care se acumulează în aceste locuri. Atât la răceală, cât și mai ales la gripă, este recomandat să vă odihniți, să beți multe lichide (6-8 pahare pe zi) și să asigurați o umiditate corespunzătoare a aerului în cameră, pentru facilitarea respirației[3]. De asemenea, puteți folosi sprayuri anestezice pentru gât (vor ameliora durerea) sau să faceți gargară cu bicarbonat de sodiu. Timpul necesar pentru recuperarea completă variază de la persoană la persoană – trebuie să aveți răbdare și să oferiți corpului dumneavoastră condiții optime pentru regenerare. Infecțiile virale nu se tratează cu antibiotice, doar în cazul unei supra infecții bacteriene medicul poate recomanda tratament antibiotic

Răceala și gripa pot fi tratate acasă?

Răceala și gripa pot fi tratate cu succes acasă. Cu toate acestea, dacă febra se agravează în ciuda utilizării de antipiretice sau dacă simptomele sunt foarte supărătoare (durere toracică severă, dificultăți de respirație și/sau de înghițire), trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. De asemenea, este necesar un consult medical pentru scurgeri nazale de culoare maro sau verzuie, precum și simptome care indică otită, sinuzită și deshidratare [5]. În majoritatea cazurilor, însă, aceste complicații nu apar. Asigurând condiții optime de recuperare (somn, odihnă, dietă ușoară, medicamente pentru ameliorarea simptomelor), răceala și gripa ar trebui să dispară de la sine. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă mai mult de 7-10 zile, chiar dacă nu sunt foarte severe, este necesar să vizitați un medic, să diagnosticați și să implementați un tratament adecvat. Consultarea cu un medic pediatru este necesară în cazul unei suspiciuni de gripă la un copil - la copii mici această boală poate fi severă, iar riscul de complicații și deshidratare este mai mare.