Treci la conținutul principal

Plante medicinale utile în ameliorarea iritației gâtului

Tratamentele naturiste revin. Proprietățile de susținere a sănătății și de vindecare ale plantelor sunt cunoscute de secole și sunt acum confirmate de cercetările științifice. Plantele, precum medicamentele chimice, necesită însă o utilizare adecvată, de preferință sub supravegherea unui medic. Cunoașteți plantele ale căror proprietăți vă vor ajuta cu disconfortul în gât!

Plante medicinale utile în ameliorarea iritației gâtului

Tradiția folosirii plantelor medicinale - modalități naturale de a trata multe afecțiuni

Folosirea plantelor în scopuri medicinale are o tradiție veche de secole. Proprietățile de susținere a sănătății ale multor plante erau cunoscute în antichitate, iar medicina tradițională folosește aceste cunoștințe până în zilele noastre. Ierburi precum cimbru, dracilă, lemn dulce sau oregano pot fi folosite cu succes, de exemplu, pentru o durere în gât cauzată de o infecție bacteriană sau virală [2]. Lemnul dulce are proprietăți bactericide, în timp ce cimbrul, mușețelul, salvie și oregano au proprietăți antiinflamatorii și au un efect de tonifiere asupra mucoasei gâtului, care calmează inflamațiile și ameliorează afecțiunile. Puterea vindecătoare a plantelor este folosită și pentru multe alte afecțiuni – ale căilor respiratorii superioare, la nivel gastric sau legate de imunitate slăbită, și chiar în cazul unei dispoziții depresive (sunătoarea)[3].

Plante utile pentru ameliorarea durerii în gât

Plantele deja menționate cu proprietăți astringente și antiseptice, adică mușețel, salvie, cimbru sau oregano, pot fi folosite la prepararea infuziilor folosite după răcire pentru a clăti gâtul. Această operațiune trebuie repetată de 3-4 ori pe zi. În cazul faringitei bacteriene, o infuzie de rădăcină de lemn-dulce, precum și rădăcină de dracilă, cimbru și lăstari de oregano înfloriți poate fi de ajutor. [2]. Aceste plante pot fi folosite și la prepararea de infuzii și ceaiuri, consumul acestora venind în sprijinul tratamentului infecțiilor. De asemenea, merită să știți că cimbrul are proprietăți antitusive. Studiile științifice confirmă efectele antibacteriene și antiinflamatorii ale acestor plante medicinale și eficacitatea lor în tratarea infecțiilor care provoacă dureri în gât și afecțiuni ale tractului respirator superior [4]. De exemplu, fracțiile alcaloide din oregano și cele flavonoide din nalbă mare, cimbru și curmal roșu s-au dovedit a avea activitate antimicrobiană [4]. Au fost confirmate și proprietățile curative ale sunătoarei și pătlaginei.

Preparate din plante pentru o durere în gât - pot fi folosite singure?

Mulți oameni tratează singuri durerile în gât asociate cu răceala sau alte infecții sezoniere, folosind medicamente și preparate din plante disponibile în farmacii fără prescripție medicală. În timp ce un tratament de câteva zile de acest tip în cazul unei răceli este perfect acceptabil, în cazul copiilor care prezintă dureri în gât şi o stare alterată, trebuie consultat medicul. Să ne amintim că o durere în gât nu este întotdeauna cauzată de o infecție virală, iar în cazul unei infecții bacteriene poate fi necesară administrarea unui antibiotic [5]. Pentru ameliorarea simptomatică a durerii în gât, de exemplu, se poate utiliza un sirop natural precum TheraTuss ProNatural care conţine nalbă mare, turiţă mare, pătlagină şi miere. Creează un strat protector pe mucoasa gâtului, care ameliorează tusea uscată și umedă, fără a interacționa cu apărarea naturală a organismului. TheraTuss ProNatural sirop de tuse poate fi administrat și copiilor de la vârsta de 1 an.