Treci la conținutul principal

Aveți grijă de tractul respirator superior - sfaturi despre cum să o faceți

Există mai multe moduri prin care puteți susține sănătatea tractului respirator superior. Membrana mucoasă care căptușește nasul și gâtul contribuie la apărarea naturală împotriva factorilor externi nocivi cum sunt virusurile, alergenii sau agenții poluanți. Mucoasa tractului respirator superior protejează organismul atât împotriva infecțiilor, cât și împotriva alergenilor sau poluanților prezenți în aerul pe care îl respirăm. Verificați cum să aveți grijă de el!

Aveți grijă de tractul respirator superior - sfaturi despre cum să o faceți

Membrana mucoasă a tractului respirator superior - o barieră naturală împotriva factorilor externi

Canalele și organele interne din corpul nostru sunt protejate de o membrană mucoasă, adică un strat subțire de țesuturi care constituie o barieră pentru intrarea factorilor din exterior împreună cu aerul inhalat sau alimentele pe care le ingerăm. Acest lucru este valabil și în cazul tractului respirator superior, adică a nasului și gâtului. Mucoasa protejează straturile profunde ale țesuturilor împotriva factorilor nocivi precum virusuri și bacterii, alergeni sau particule de smog. Mucoasa căilor respiratorii superioare conține și anticorpi produși în amigdale ca răspuns la antigenele virale și bacteriene, deci acționează și ca o barieră imunitară [1]. În plus, mucoasa nazală are și rolul de a încălzi și umezi aerul inhalat.

Modalități dovedite de a menține tractul respirator superior în stare bună

O condiție prealabilă pentru starea bună a căilor respiratorii superioare este starea bună a mucoasei care le căptușește. De acest lucru ar trebui să aveți grijă mai întâi. Există multe moduri simple prin care putem face acest lucru în fiecare zi. În primul rând, membrana mucoasă necesită o hidratare adecvată [2]. Adulților li se recomandă să bea 1,5-2 litri de lichide pe zi pentru a hidrata organismul (cu efort fizic intens și, de exemplu, pe vreme caldă sau febră, va fi o cantitate mai mare). De asemenea, ar trebui să aveți grijă de nivelul corespunzător de umiditate a aerului în apartament sau birou, adică în camerele în care stăm mult timp. Mucoasa uscată a nasului sau gâtului este mai susceptibilă la deteriorare și iritare, așa că merită să folosiți umidificatoare de aer sau cel puțin să puneți un vas cu apă lângă calorifer. Starea bună a căilor respiratorii superioare este favorizată și de inhalațiile cu soluție salină, contribuie la fluidizarea secrețiilor și la decongestionarea nasului înfundat. Mierea poate fi adăugată și în băuturile calde.

Suplimente alimentare pentru sprijinirea tractului respirator superior

În plus, puteți utiliza produse disponibile în farmacie, de exemplu siropul TheraTuss Pronatural pe bază de ingrediente naturale. Acesta creează un strat protector pe membrana mucoasă a gâtului, protejând-o astfel împotriva iritației și influenței factorilor externi. TheraTuss Pronatural calmează tusea uscată și facilitează eliminarea mucusului în timpul tusei umede.