Treci la conținutul principal

Remedii la domiciliu pentru durerea în gât

Răgușeala și durerea în gât sunt afecțiuni foarte frecvente care pot avea multe cauze, dar indică de multe ori o problemă cu mucoasele gâtului. Cum să faceți față disconfortului în gât? Când ar trebui să consultați urgent un medic și când ar fi eficiente remediile naturiste și casnice? Veți afla răspunsurile la aceste întrebări citind acest articol.

Remedii la domiciliu pentru durerea în gât

Disconfort în gât - este o infecție?

Infecția – virală, bacteriană sau fungică – este cea mai frecventă cauză a disconfortului și a durerii în gât [1]. Inflamația provoacă umflarea membranei mucoase care căptușește gâtul, aceasta fiind cauza directă a bolii. De obicei, există o lipsă de poftă de mâncare asociată cu disconfort la înghițirea alimentelor sau chiar a salivei. Durerea în gât poate fi un simptom în cadrul mai multor boli, de aceea pentru diagnosticarea cauzei se recomandă consultarea medicului. Acest lucru este important deoarece o infecție bacteriană sau fungică este tratată diferit faţă de o faringită cauzată de o infecție virală [2]. Pentru ultimul tip de infecție, tratamentul este în principal simptomatic, în timp ce o infecție bacteriană, cum ar fi cu streptococ, poate necesita antibiotice.

Cum să faceți față unei dureri în gât cu remedii la domiciliu?

Există multe remedii la domiciliu pentru a ameliora durerea în gât. Unele dintre ele sunt confirmate de cercetări științifice, credința în eficacitatea altora se bazează pe o lungă tradiție de utilizare. Gargara cu o soluție de bicarbonat de sodiu este una dintre cele mai populare metode de atenuare a simptomelor. O linguriță de bicarbonat de sodiu trebuie dizolvată într-un pahar cu apă călduță și se face gargară de 3-4 ori pe zi. Nu exagerați cu frecvența și timpul de clătire, deoarece bicarbonatul de sodiu are proprietăți astringente și de uscare și poate usca excesiv mucoasa. Când este utilizat conform instrucțiunilor, clătirea va calma inflamația și va reduce durerea. Pentru gargară se poate folosi și o infuzie de plante cu proprietăți antiseptice precum salvie, mușețel sau cimbru. Mierea funcționează excelent și pentru durerile în gât, are și proprietăți anti-tusive dovedite [3]. O linguriță de miere de trei ori pe zi este suficientă pentru a atenua simptomele. De asemenea, puteți adăuga miere la ceaiul de plante cald. În cazul faringitei de origine streptococică care se manifestă cu dureri locale şi umflarea mucoasei, sunt recomadate băuturile și alimentele reci, de exemplu iaurt. De asemenea, trebuie să ne amintim să oferim organismului condiții optime de recuperare, adică odihnă, liniște și evitarea factorilor care cresc iritarea mucoaselor gâtului și ale tractului respirator superior.

Preparate fără prescripție medicală pentru durerea în gât – de ce să țineți cont atunci când alegeți?

Există multe produse farmaceutice fără prescripție medicală promovate ca antidotul perfect pentru durerea în gât. Efectul lor este în principal simptomatic - analgezic și reduce umflarea mucoasei. Puteţi folosi şi preparate naturale, pe bază de plante, care ameliorează simptomele, de exemplu TheraTuss ProNatural. Este un sirop de tuse care ameliorează tusea uscată și umedă (productivă ) 100% natural, care creează în plus un strat protector pe membrana mucoasă, care are un efect pozitiv asupra stării acesteia. TheraTuss ProNatural conţine şi miere și poate fi administrat copiilor de la vârsta de 1 an (nu trebuie să li se administreze miere și bebelușilor mai mici). Dacă vă confruntați cu dureri severe în gât, puteți utiliza analgezice fără prescripție medicală și medicamente antiinflamatoare [1]. Dacă vă confruntaţi cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să consultați un medic. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă, în ciuda tratamentului, simptomele nu dispar după câteva zile.